НачалоНовини 2020/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

31.03.2020 - Горските служители са реагирали на повече от 550 сигнала на телефон 112 от началото на март

От началото на месец март на спешния център на телефон 112 към Изпълнителна агенция по горите са получени повече от 550 сигнала за нарушения и пожари в горските територии. Най-много обаждания от гражданите постъпват за незаконен добив, транспортиране, продажба и съхранение на дървесина - 254 бр. и за пожари – 185 бр. Постъпили са и 46 бр. сигнали за нарушение на Закона за лова и опазване на дивеча и 65 бр. - по Закона за рибарство и аквакултури. Само 2 % от тях са фалшиви.

Обажданията се приемат от експерти - лесовъди. Чрез информационната система на Изпълнителна агенция по горите сигналът се проверява още в момента на подаването му и според локацията на нарушението се подбира екипът, който в момента е най-близо и е подходящо да извърши проверката. Времето за реакция от получаването на сигнала до проверката на място зависи от наличието на екип в района и е максимум до час. 

Последният по-сериозен случай е от 28.03.2020 г. от района на Регионална дирекция по горите – Благоевград. След незабавна реакция на подадения сигнал за наличие на незаконна дървесина в землището на с. Беласица, общ. Петрич, служители на РДГ Благоевград извършват проверка на място, като откриват 5 пр. куб. м. дърва за огрев от обикновен кестен и зимен дъб без контролна горска марка. Незаконната дървесина е била складирана в земеделска  територия в близост до асфалтов  път. 

Дървесината е задържана, като за случая са уведомени органите на МВР.

 

отдел „Информационно обслужване и връзки с обществеността“,

Изпълнителна агенция по горите